RUC samarbejder med virksomheder om at udnytte Femern Bælt-forbindelsen

tirsdag 06 okt 15
|

Kontakt

Roskilde Universitet
Eksterne Samarbejder
tlf. 46 74 26 00
Hvordan udnytter turismevirksomhederne på Lolland og Falster bedst de muligheder, der opstår, når Femern Bælt-forbindelsen er bygget?

Det var et af de spørgsmål, som private virksomheder og offentlige organisationer arbejdede med til ”Femern Bælt-workshoppene”, som blev afholdt af RUCinnovation.

Workshoppen blev ledet af Flemming Sørensen, og der blev arbejdet med, hvordan lokale turismecentre kan bidrage til flere turister og øget omsætning i et område som Lolland-Falster. Flemming Sørensen, der forsker i service og oplevelser på RUC, formidlede viden til deltagerne og blev selv klogere på den lokale turismebranche.

”Workshoppene viste, at der er masser af turisme-udviklingsmuligheder i området, og at Femern Bælt-forbindelsen kan skabe nye muligheder. I fremtiden er der behov for, at der skabes netværk og etableres faglig og økonomisk støtte, der kan hjælpe til med at føre nogle af ideerne ud i livet”, siger Flemming Sørensen.

Gruppens bud på et initiativ, der kan bidrage til flere turister til Lolland-Falster, er etablering af et turismecenter i området. Centeret skal både tiltrække tyske og danske turister til de såkaldte ”sydhavsøer” og fungere som en rasteplads, der vækker lysten til at opdage området. Dette skal for eksempel ske ved at formidle de lokale attraktioner, såsom kvalitetsfødevarer, særlige aktiviteter, kulturliv og byliv. Lignende koncepter har vist sig succesfuld i flere andre regioner i Europa, men kræver, at aktørerne går sammen om udviklingen af centeret. På Femern Bælt-workshoppen kunne aktørerne begynde at konkretisere idéen.

Den kommende faste Femern Bælt-forbindelse vil forandre landkortet ved at knytte Danmark og Tyskland sammen via en tunnel. Det rummer store muligheder for erhvervslivet i Region Sjælland i form af øget samhandel med virksomheder på tysk side og nemmere adgang til Danmarks største eksportmarked Tyskland.

”Mange lokale virksomheder ser kæmpe forretningsmuligheder både under og efter byggeriet af Femern Bælt-tunnelen. Det kan være i forhold til underleverancer til byggekonsortierne, øget samhandel med Tyskland eller udvikling af en turismeregion sammen med nordtyske partnere. Men virksomhederne ved typisk ikke helt, hvordan de kan få mest muligt ud af de nye muligheder. Derfor besluttede vi os for at samarbejde med virksomhederne om at udvikle strategier til at udnytte potentialerne i Femern Bælt-forbindelsen,” siger Annika Carstensen, ansvarlig for RUCinnovations Femern Bælt-aktiviteter.

Hun har gennemført interview med mange virksomheder, som har en forretningsinteresse i Femern Bælt-forbindelsen, og har derfor indgående kendskab til deres behov og udfordringer.

Om RUC’s Femern Bælt-indsats:
Som led i RUCinnovations Femern Bælt-indsats, bliver der arbejdet med, hvordan virksomheder gennem forskningssamarbejde kan drage nytte af effekterne af Femern Bælt-tunnelen. I det regi blev der blandt andet udviklet ”strategiworkshoppen”, et af flere generiske koncepter for, hvordan virksomheder og forskere kan samarbejde.

Flere af RUC’s institutter har forskningsmiljøer, som beskæftiger sig med Femern Bælt forbindelsen og effekterne heraf. Derfor er der på RUC stor viden om den nye grænseregion, der er ved at blive skabt. RUCinnovation har i regi af Femern Bælt-indsatsen etableret tætte samarbejdsrelationer med Innovationsnetværk Femern Bælt samt Region Sjælland om innovationsaktiviteter mellem virksomheder og forskere.

Hvis du er interesseret i at høre mere, er du velkommen til at kontakte Annika Carstensen på annikac@ruc.dk eller 46-74 3611.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.
https://www.viirs.dk/nyheder/nyhed?id=14faba2b-e969-4503-8e9f-9be534e7af11
2 MAJ 2024